Stäng fönster Vetlanda kn, LANNASKEDE KYRKAS (LANNASKEDE GAMLA KYRKA) KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Lannaskede socken ligger på det småländska höglandet, mitt i det forna Njudungs folkland. Det är en liten men långsträckt socken med kuperad terräng. Bebyggelsen är samlad i den västra delen, kring Linneåns uppodlade dalgång. Den östra hälften domineras av närmast obefolkad, höglänt skogsbygd med inslag av mossmarker. Jordbruksmarken är mager och stenig. Antalet fornlämningar är få och främst från järnåldern. Ortsnamnet är belagt sedan 1314. Socknen var i äldre tid annex till Myresjö. I socknen fi nns två gamla säterier med anor från medeltiden: Rosenholm som ägts av bl.a. släkterna Rosenquist och Linnerhielm samt Trishult som bl.a. ägts av familjen Gyllenpamp. Genom socknens norra del löper den gamla landsvägen mellan Sävsjö och Vetlanda. Vid denna i nordväst ligger den gamla kyrkbyn. Sockencentrumet är idag fl yttat österut till stationssamhället Landsbro. Detta var ursprungligen Broby by och gästgiveri där landsvägen korsar Linneån och möter vägen från Fröderyd i söder. Ytterligare en orsak till den gamla kyrkplatsens övergivande var sammanbyggnaden av kyrkorna i Lannaskede och
Myresjö på gränsen mellan dessa socknar 1876. Järnvägen Sävsjö-Vetlanda invigdes 1885 och Broby by förvandlades genom sin station till ett centrum för träindustri med bl.a. det ännu livaktiga AB Borohus. I socknen upptäcktes på 1700-talet en hälsokälla som ledde till anläggandet av en kuranstalt som fortlevde en god bit in på 1900-talet.

Den gamla kyrkbyn utgörs idag endast av kyrkan och Lannaskede stom, det gamla komministerbostället. De ligger på en uppodlad liten höjd med omgivande skogar. Detta lilla landskapsrum är klassat som riksintresse för kulturmiljövården med stor restriktivitet vad gäller förändringar. Kyrka och kyrkogård ligger vid landsvägens södra sida med en parkering på motsatt sida i norr. Vid parkeringens västra sida befi nner sig Lannaskede stom, vilken har en mangårdsbyggnad från omkring 1880 i 1 ½ plan. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel och har på framsidan veranda och frontespis. Sadeltaket är täckt med tvåkupigt lertegel. Söder om kyrkogården står en liten sentida ekonomibyggnad med rödfärgad locklistpanel och tjärpappstäckt sadeltak.

Lannaskede kyrka är en välbevarad romansk absidkyrka utan torn. Sydporten har en påkostad sandstensomfattning med kolonnburen baldakin. De putsade fasaderna bär visst dekormåleri i renässans och barock. Byggnadskropparnas branta sadeltak är spåntäckta. Väster om kyrkan står en klockstapel från 1937.

Kyrkan står med koret åt öster på den nordöstra delen av en rektangulär liten kyrkogård, omgiven av kallmur. I sydväst står en klockstapel. Ett fåtal grusgångar genomlöper kyrkogården som har en efterkrigstida karaktär med sammanhängande gräsytor och låga vårdar i raka rader.