Stäng fönster Sala kn, VÄSTERFÄRNEBO KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Västerfärnebo socken i norra Västmanland omfattar både bruksbygd och jordbruksbygd. I norr, väster och öster är landskapet kuperat och skogrikt, medan det i söder domineras av låglänta jordbruksmarker i Svartåns breda och flacka dalgång. På 1930- och 40-talen blev åns stränder till stor del torrlagda genom invallningar, de flesta som förekommit i en svensk socken. Centralt i socknen ligger den omfångsrika kyrkan, omgiven av villabebyggelse från 1900-talet och kvarvarande hus från 1800-talets kyrkby.

En triangelformad plats, sedan länge kallad kyrktorget, finns framför kyrkan, mellan vägen mot Norberg och kyrkogårdens östra sida. Norr om platsen finns livsmedelsaffär i ett äldre handelshus och på södra sidan är församlingsgården, ett falurött hus från1873 i två våningar, tidigare bland annat använt som kommunalhus, tingssal, skolsal och lärarbostad. Bland villorna i backen väster om kyrkan ligger f d prästgården från 1940, uppförd efter ritningar av arkitekt Einar Lundberg.