Stäng fönster Vetlanda kn, BÄCKABY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Bäckaby socken utgör en höglänt skogsbygd i sydvästra delen av Vetlanda kommun. Fornlämningsbilden i socknen domineras av järnåldern och sockennamnet förekommer i skrift första gången 1309.

Kyrkbyn ligger på en uppodlad platå i ett omgivande skogslandskap med starkt kuperad terräng. Söder om platån rinner en bäck i en svacka. I kyrkbyn möts vägar från Korsberga i öster, Fröderyd i norr och Ramkvilla i söder. Bebyggelsen är samlad längs den större av vägarna. Kyrkan ligger ca 100 meter nordväst om vägkorsningen. Vid korsningens sydöstra sida ligger den gamla kyrkogården där Bäckaby gamla kyrka stod fram till 1904, då den fl yttades till Jönköpings stadspark. Gamla kyrkogården har kontinuerligt använts under hela 1900-talet vid sidan om den nya. Söder om nuvarande kyrka står den f.d. skolan. Det är en tvåvånings timmerbyggnad från 1885 med gul locklistpanel och tegeltäckt sadeltak. Väster om kyrkan ligger den nya skolan i form av en låg tegellänga från omkring 1970. Väster om skolan står prästgården som är församlingshem sedan 1964. Det är en salsbyggnad i 1 ½ plan från 1927 med gul locklistpanel och brutet tak med valmade spetsar.

Bäckaby kyrka ligger på södra delen av en rektangulär kyrkogård med koret vänt åt norr. Kyrkan består av ett långhus med smalare kor som avslutas med en absid. Väster om koret fi nns en sakristia, vilken ansluter till ett av de symmetriskt placerade vapenhus som skjuter ut från långhuset. Åt söder har kyrkan ett torn med rundat trapphus i väster.

Bäckaby socken utgör en höglänt skogsbygd i sydvästra delen av Vetlanda kommun. Fornlämningsbilden i socknen domineras av järnåldern, men spår fi nns även av stenålder. Sockennamnet förekommer i skrift första gången 1309. Socknens enda större gård var säteriet Säby med anor från 1600-talet, vilket ägts av bl.a. ätten Ehrenstråhle. Huvudnäringen under 1900-talet har varit skogsbruk. Hemslöjden har också varit betydande. Kyrkbyn ligger på en
uppodlad platå i ett omgivande skogslandskap med starkt kuperad terräng. Söder om platån rinner en bäck i en svacka. I kyrkbyn möts vägar från Korsberga i öster, Fröderyd i norr och Ramkvilla i söder. Bebyggelsen är samlad längs den större av vägarna. Kyrkan ligger ca 100 meter nordväst om vägkorsningen. Vid korsningens sydöstra sida ligger den gamla kyrkogården där Bäckaby gamla kyrka stod fram till 1904, då den fl yttades till Jönköpings stadspark. Där förstördes sedermera denna senmedeltida timmerkyrka i samband med en anlagd brand 2000. Söder om nuvarande kyrka står den f.d. skolan. Det är en tvåvånings timmerbyggnad från 1885 med gul lucklistpanel och tegeltäckt sadeltak. Väster om kyrkan ligger den nya skolan i form av en låg tegellänga från omkring 1970. Väster om skolan står prästgården som är församlingshem sedan 1964. Det är en salsbyggnad i 1 ½ plan från 1927 med gul locklistpanel och brutet tak med valmade spetsar.

Bäckaby kyrka ligger i södra delen av en rektangulär kyrkogård med koret vänt åt norr. Kyrkogården omges av stödmurar, häckar och trädkrans. Gravarna ligger på den norra hälften i raka nord-sydliga rader med låga efterkrigstida vårdar.