Stäng fönster Värnamo kn, TÅNNÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Tånnö socken ligger i Värnamo kommun i södra delen av Jönköpings län. Socknen gränsar i nordost till moderförsamlingen Voxtorp, i sydost till Rydaholm och i väster till Hångers socken. Socknen är en av de minsta i länet. Landskapet är flackt och sjörikt och socknen ligger i stort sett på ett näs mellan sjöarna Vidöstern och Flåren. Inom socken har det inte funnits några större industrier, den främsta utkomsten har varit den odlade bygden och skogarna. Närmaste centralort är Värnamo.

Kyrkan ligger i kyrkbyns södra utkant på östra sidan om landsvägen. Omgivningarna är flacka och kyrkan intar ett dominerande läge i landskapet. Den närmsta bebyggelsen utgörs av privatbostäder från 1800-talets slut. Kyrkan ligger på en kyrkotomt omgiven av en kallmurad stenmur som följer kyrkans kontur.

Tånnö kyrka började byggas 1849 och invigdes 1852. Den gamla kyrkan uppfördes under medeltid och var spånklädd, rödfärgad samt hade ett högrest tak med takryttare. Vapenhuset fanns i söder och i öster det rakt avslutade koret samt en fristående klockstapel. Den nya kyrkan uppfördes efter ritningar av Överintendentsämbetets arkitekt Ludvig Hawerman men församlingen ändrade påtagligt i ritningarna för att efterlikna Voxtorps nya kyrka. Kyrkan har drag
av både nyklassicism och empir. Fasaderna är spritputsade i vitt, utan andra artikuleringar än portomfattningen kring huvudentrén i väster. Taket är lagt med skivtäckt plåt och nedanför takfoten finns en kraftigt profilerad gesims i trä. Tornet kröns av en öppen lanternin i röd- och vitmålat trä.

Tånnö socken ligger i Värnamo kommun i södra delen av Jönköpings län. Socknen gränsar i nordost till moderförsamlingen Voxtorp, i sydost till Rydaholm och i väster till Hångers socken. Socknen är en av de minsta socknarna i länet. Landskapet är fl ackt och sjörikt och socknen ligger i stort sett på ett näs mellan sjöarna Vidöstern och Flåren. Inom socken har det inte funnits några större industrier utan de utkomster som har erbjudits har kommit från den odlade bygden och skogarna. Närmaste centralort är Värnamo. Kyrkan ligger i kyrkbyns södra utkant på östra sidan om landsvägen. På västra sidan mittemot ligger kyrkogården där också den gamla kyrkan stod. Omgivningarna är fl acka och kyrkan intar ett dominerande läge i landskapet. Den närmsta bebyggelsen utgörs av privatbostäder från 1800-talets slut. Kyrkan ligger på en kyrkotomt omgiven av en kallmurad stenmur som följer kyrkans kontur..