Stäng fönster Värnamo kn, FORSHEDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Forsheda socken ligger i Finnveden, i Jönköpings läns södra del och är en del av Värnamo kommun. Angränsande socknar är Kärda i öster, Torskinge, Dannäs och Hånger i söder och Bredaryd och Kulltorp i väster och norr. Dessa socknar samt Tannåker ingick även i gamla Forsheda kommun med Forsheda som centralort. Norra delen av socknen präglas av mossmarker, övriga delar präglas av skogsbruk. Inom socknen har även funnits ett antal mellanstora
företag inom metall- och gummiindustrin samt träverksindustri. Fornminnen förkommer relativt sparsamt, men två runstenar har hittats – den ena står idag på kyrkogården. Järnvägen drogs genom socknen 1875 och då uppfördes även järnvägsstationen i Forsheda, kring vilken bebyggelsen i tätorten uppfördes.

I kyrkans omedelbara närhet ligger prästgården från 1927 samt två skolbyggnader från 1885 samt 1934. Här finns även mangårdsbyggnaden till en nedlagd större lantgård samt en parstuga från omkring 1850.

Kyrkan i Forsheda uppfördes 1865-67 i en tidstypisk nyklassicism efter ritningar av arkitekt Ludvig Hedin vid Överintendentsämbetet. Kyrkan har föregåtts av åtminstone en äldre kyrkobyggnad, uppförd under 1300-talet. Den nuvarande kyrkan uppfördes på samma plats som den föregående, utanför dennes murar. Kyrkan har inte varit föremål för några större förändringar. Renoveringar har ägt rum under 1910-talet, 1953, 1966 och den senaste under 1999.