Stäng fönster Lund kn, HÅSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Håstad ligger knappt en mil norr om Lund. Den lilla byn ligger i en utpräglad jordbruksbygd och omges av åker- och betesmark. Norr om byn går Kävlingeån som i äldre tider utgjorde en av landskapets viktiga transport- och farleder in i landet. Kävlingeån utnyttjades även som vattenkraft för att driva Håstads tre kvarnar som var kopplade till jordbruket.

Håstad omnämns i Nordens äldsta bevarade dokument, ett donationsbrev från Knut den Helige från 1085. Byn skrivs då Hastatum. Området är rikt på fornlämningar, vilket visar på en lång bosättnings- och brukningskontinuitet. Håstad kyrka uppfördes på 1200-talet och är placerad i byns södra del. Två kilometer öster om Håstad ligger fideikommisset Svenstorp. Slottet uppfördes under renässansen i rött tegel.

En karta från 1777 som upprättades i samband med storskiftet visar att Håstad vid tidpunkten bestod av 17 gårdar och ungefär lika många gatehus. I och med storskiftet och senare enskiftet, som genomfördes 1799, splittrades gårdsbebyggelsen upp och många av gårdarna skiftades ut. Idag består byn av en tät bebyggelse av främst enfamiljshus. Strax norr om kyrkogården ligger den gamla skolan som byggdes i rött tegel 1875. Tage Erlander (f.d. stadsminister) var gift med Aina Andersson från Kvarnvik Håstad, och ska enligt uppgift ha undervisat i skolan. Håstad har i större utsträckning än sina grannbyar haft karaktären av ett industrisamhälle, dock med en direkt koppling till jordbruket. Nordväst om byn ligger Håstamölla, en industribyggnad i rött tegel. Håstad är utpekat som riksintresse för kulturmiljövården (80M).