Stäng fönster Landskrona kn, BORSTAHUSENS KAPELLMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Borstahusen, en stadsdel i nordvästra delen av Landskrona, grundades på 1770-talet. I en förfrågan till staden ansökte då bröderna Borste att få bygga varsitt hus på stadens fäladsmark. Deras avsikt var att livnära sig på fiske och att sälja fångsten inne i Landskrona. I deras efterföljd drogs fler nybyggare till trakten, och Borstahusen växte upp som ett fiskeläge kring strandbrinken. Bebyggelsen bestod av små hus med odlingsträdgårdar, lagda sida vid sida kring Nedre gatan. Efter en tid utökades samhället med ännu en husrad och Övre Gatan kom till. De äldsta husen var låga tegelhus med branta tak, de från 1800-talets andra hälft mer bearbetade med yttertrappor, fasaddekorer och ventilerade grunder. Mellan gatorna fanns öppna platser, stejlebackar, som användes för att torka näten. Efter en tid kom vissa av dessa att bebyggas, och nya hus restes längs Mellangatan, ofta för fiskarnas söner. I det lilla samhället inrättades 1846 en folkskola, i det hus som idag fungerar som kapellets församlingslokaler.

1853 drabbas samhället av en fasansfull koleraepidemi, vilket leder till att fiskeläget stagnerar under en tid. När invånarantalet börjar öka igen, byggs 1875 en ny skola söder om den gamla folkskolan, som istället görs om till lärarbostad. Sekelskiftet 1800-1900 innebär en blomstringstid för fiskeläget. Då börjar Landskronas befolkning dras till områdets stränder, och hamnen utvecklas snabbt med bl.a. betydande frakt till sockerbruket vid Säbyholm. Nere vid vattnet placeras ett pumphus med ledning upp till godset, så att man kunde tvätta betorna, och för att kunna transportera dessa anläggs en järnväg mellan samhället och bruket. Samhället växer med affärer, hökerier och bagerier, och skolhuset byggs på med en våning och utvändigt trapptorn. Vid Nedre gatan reses nya, högre bostadshus, ofta i maskinslaget tegel och försedda med balkonger och frontespiser eller takkupor. Under 1900-talets senare del har samhället snabbt expanderat österut. Landskrona kommun planerar just nu för en utbyggnad av Norra Borstahusen, en helt ny stadsdel norr om de gamla delarna.

Beskrivning
Borstahusens kapell består av två husvolymer, dels församlingshemmet inrymt i den f.d. folkskolan/lärarbostaden, dels själva kapellet. Huset är byggt i vinkel kring en liten trädgård, som är beskriven under ”Kyrkotomten”. Byggnaden ligger längs Övre gatan, i korsningen ut mot en allmänning, som en gång varit fiskarnas steljebacke. Mellan husen finns små gatt, som öppnar upp området ner mot vattnet och fiskebodarna, småbåtshamnen och Pumphuset, ett museum från 2006 byggt i modern stil. Den omgivande bostadsbebyggelsen är låg, i tegel med putsade detaljer, träfönster och sadeltak. Söder om kapellet finns den andra skolan, numera bostäder, från 1875/1901 i gulgrått tegel. Öster om kapellet finns en smal, lummig gång, som skiljer trädgårdarna till Övre gatans bostäder från de nyare bostadsetableringarna kring Erikstorpsvägen.

Borstahusens kapell ligger inom Riksintresse för Kust och Skärgård Kustzonen. Borstahusen är även utpekat som en särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen.