Stäng fönster Gislaved kn, KÅLLERSTADS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Kållerstads socken är belägen vid södra gränsen mot Kronobergs län och är en av en av de minsta socknarna i Västbo härad. Det är en utpräglad skogsbygd med flera småsjöar. Terrängen är kuperad med en stor grusås som löper från norr till söder. Socknen har ansetts som den ”magraste i det magra Västbo”. Antalet fornlämningar är lågt och mestadels från järnålder. Sockennamnet förekommer i skrift första gången 1427. Socknens enda större gård var säteriet Staffansbo med anor från 1500-talet. På grund av den stenbundna och kuperade terrängen så har jordbruket alltid varit begränsat. Magister Rogberg skrev på 1700-talet att om ”jordbruket är swagt, så är folket så mycket idogare på allehanda slögder”. Produkterna avsattes på marknaderna i Värnamo och Gislaved. Kyrkbyn ligger i en liten uppodlad sänka centralt i socknen där vägarna från Reftele i norr, Ås i nordost och Jälluntofta i söder möts. Vid vägskälet ligger prästgården med boningshus från 1946 och välbevarade ryggåsstugor som flyglar. Bebyggelsen ligger spridd på sluttningarna.

På en mindre grusås i byns södra del ligger en ödekyrkogård med platsen för den gamla kyrkan. I en slänt öster om ödekyrkogården finns Sankt Sigfrids källa. Den nuvarande kyrkan och kyrkogården ligger på en terrass i norra änden av det lilla odlingslandskapet, ca 600 meter från gamla kyrkplatsen. Kyrkan är uppförd 1858 i empirestil med rundat kor i öster och lanterninprytt torn i väster. De vitputsade fasaderna genombryts på karaktäristiskt vis av stora
rundbågsfönster. Söder om kyrkogården, på andra sidan en asfaltplan, står den f.d. kyrkskolan, en tvåvånings timmerbyggnad från 1864 med rödfärgad locklistpanel och tegeltäckt sadeltak. 1974 omdanades skolan till församlingshem. Vid kyrkogårdens nordvästra hörn står en ekonomibyggnad från sen tid med grå locklistpanel och betongpannstäckt sadeltak. Vid kyrkogårdens norra sida ligger den gamla lärarbostaden från 1930, vilken är ett större boningshus med rödfärgad locklistpanel, frontespis och tegeltäckt sadeltak.