Stäng fönster Köping kn, ODENSVI KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Kyrkplatsen i Odensvi ligger längst söderut i Kölstaåns dalgång i södra Västmanland. Den öppna dalgången präglas av ett svagt böljande jordbrukslandskap, omgivet av större kuperade skogspartier. Bebyggelsen är lokaliserad till högre partier på båda sidor om ån.

Från kyrkan utgår en liten allékantad väg mot öster till Dybecksgården, en timrad prästgård från 1776 som numera används av ortens hembygdsförening. Vid sidan av huvudbyggnaden finns flyglar, loftbod och ca 50 meter österut en f d arrendatorsbostad. Nuvarande prästgård med pastorsexpedition ligger omgiven av stor trädgård intill infarten väster om kyrkan.

Kyrkomiljön i Kölstaåns dalgång, i vilken även ingår prästgård och arrendatorsgård, har klassats som kulturhistoriskt intressant av såväl Köpings kommun som Länsstyrelsen. Noterbart är att prästgården uppfördes 1776 och därmed är samtida med kyrkan.