Stäng fönster Gislaved kn, ANDERSTORPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Anderstorps socken är en kuperad bygd öster om Nissans dalgång, till stor del bestående av mossmark. Genom socknen rinner Anderstorpsån. Antalet fornlämningar är relativt få. Ur kyrkligt hänseende var församlingen annex till Reftele fram till 1955 då den blev eget pastorat. Dessförinnan fanns en komministratur. Socknen är en utpräglad småbrukarbygd och det gamla säteriet Bråarp är sedan länge uppstyckat. Den magra jorden föranledde en mängd binäringar, varav tråddragningen var den främsta. Järn hämtades från det 1740 grundade Gyllenfors bruk. Under 1800-talets andra hälft uppstod fl era små industrier ur dessa binäringar, bl.a. Mofors bruk, Törås mekaniska verkstad och Möllefors fabriker. Industrin expanderade kraftigt efter Anderstorps anslutning till järnvägen Halmstad – Nässjö 1901. Ett stationssamhälle växte upp i anslutning till den gamla kyrkbyn. Med tryggandet av elförsörjningen 1924 uppstod ytterligare industrier. 1943 blev Anderstorp municipalsamhälle och 1952 köping. 1948 avskildes Gyllenfors municipalsamhälle från socknen och uppgick i Gislaveds köping. Anderstorps köping ligger centralt i socknen där vägarna möts från Gislaved i väster, Källeryd i norr, Kulltorp i öster och Reftele i söder. Genom orten slingrar sig Anderstorpsån. Bebyggelsen domineras av småindustrier, villor och sentida flerbostadslängor.

Kyrka och kyrkogård ligger i östra änden av centrum, mellan Storgatan i söder och ån i norr. Nya kyrkogården ligger på åns norra sida vid genomfartsleden Ågatan. Den omgivande bebyggelsen utgörs av bl.a. bibliotekets och Åsenskolans efterkrigstida tegellängor i fl era våningar, villor och en bensinmack. Längs åns lopp är ett grönt stråk med vegetation av alm, al och björk. Ödekyrkogården ligger vid åns norra sida ett litet stycke nordväst om nuvarande kyrkogård. I ån är på detta ställe ett fall kring vilket Mofors bruk var uppbyggt. Av denna stora anläggning kvarstår bara en fördämning och en verkstadslänga i trä. Detta är vid ödekyrkogårdens östra sida. I norr löper Ågatan och vid övriga sidor möter längor av fl erbostadshus i ljust tegel från sen tid. Anderstorps kyrka är uppförd 1856 i sen nyklassicistisk stil med vitputsade väggar genombrutna av rundbågsfönster, stort rundat kor och torn i väster med spirkrönt lanternin.