Stäng fönster Landskrona kn, SANKT JOHANNES KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Under andra hälften av 1800-talet blomstrade Landskrona och ändrades från befästningsstad till industristad. Vid sekelskiftet 1800/1900 fanns ett sjuttiotal fabriker i staden, t ex sockerraffinaderi, konstgödningsfabrik, textilindustri, tegeltillverkning och dessutom en betydande sjöfart. En tät kvartersstruktur med hus i sten växte fram. Fredrik Sundbärg, den första stadsarkitekten, ritade flera offentliga större byggnader. Bostadsbristen var stor eftersom många flyttade från landet till staden pga industrialiseringen. Begravningsplatserna räckte inte på Gamla kyrkogården och en ny kyrkogård anlades på 1870-talet norr om staden, där Sankt Johannes kyrka byggdes nästan ett sekel senare. Nästa stadsarkitekt, Fredrik Ekelund, ritade stadsplaner med bostäder för egnahemsrörelsen med trädgårdsstaden som ideal. Ekelund som var stadsarkitekt under 40 år har ritat många hus i Landskrona och påverkat flera miljöer i staden, däribland också kyrkogården när den utvidgades.

På 1930-talet planeras för nya stadsdelar med funktionalismen som stilideal som en reaktion mot 1800-tals stenstaden. Under 50-talet byggs nya stadsdelar som skulle fungera som självständiga enheter med skolor och butiker. En av dem var Sandvången som gränsar till kyrkoanläggningen. I början av 1960-talet var bostadsbristen mycket stor. En storskalig, industrialiserad byggproduktion skulle avhjälpa bostadsbristen. Sextusen lägenheter byggdes i Landskrona 1965-1975. Men pendeln svängde och på 1980-talet läggs varvet ner och många blir arbetslösa. Områden som tidigare varit verksamhetsområden i hamnen omvandlas till bostadsområden i början av 2000-talet.
Från 1945 till 2000 byggdes 700 nya kyrkor i Sverige, framförallt i de expanderande städernas nybyggda områden. Ofta innehöll kyrkoanläggningarna även lokaler för församlingsverksamhet.

Kyrkoanläggningen ligger norr om stadskärnan.
Kyrkan ligger i södra delen av kyrkogården som omges av vägar och flerfamiljshus från 1940-tal till 1960-tal åt alla håll utom åt väster, där det ligger ett koloniområde.