Stäng fönster Svalöv kn, STENESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Stenestad ligger på Söderåsen och är åsens enda by, den tillhör Svalövs kommun men ligger två mil från centralorten.

Mänsklig aktivitet har funnit i Stenestad sen stenåldern. Under järnåldern bildades de första bysamhällena eller fasta ensamgårdar i området. En ovanlig gravsättning från järnåldern är hittad öster om Stenestad, en ”treudd”, en tresidig stensättning. Det höga läget på Stenestad var attraktivt för bosättning och skogen var en stor inkomstkälla. Stenestad skiljde sig från det vanliga mönstret med ensamgårdar i skogsbygd genom att vara flergårdsbyar under medeltiden. Stenestad hade en ovanligt stor koncentration av människor när kyrkan byggdes. Eventuellt var platsen där kyrkan byggdes tidigare en hednisk kultplats som cisterciensermunkarna på Herrevads kloster ville ta bort spåren av.

Under 1600- och 1700-talet var trycket stort på skogen efter virke och betesmark, Söderåsen beskrivs som skoglös. Vid 1800-talets början hade befolkningen minskat. Stenestad bestod bara av fem hemman och var en fattig by. Under 1800-talets andra hälft började återväxten av skogen. Befolkningen ökade till 800 personer i början av 1900-talet och byn blomstrade. Stenestad påverkades mindre än andra byar av enskiftet, gårdarna låg kvar kring kyrkan. Under mitten av 1800-talet byggdes många av de sk gatehus, hus byggda längs gata, som fortfarande finns kvar. Här anlades bl a mejeri, två skolor och två handelsbodar. I slutet av 1800-talet fanns diskussioner om att riva kyrkan men det blev inte av eftersom den upplevdes som relativt stor och ljus.

På 1960-talet lades skolorna ner och på 1980-talet försvann affärerna.

Idag är Stenestad en sammanhållen by med äldre gatehus längs vägarna. Här finns en plantskola, en hästklinik, hantverkare, en kaffestuga och en hembygdsförening.

Kyrkan är Skånes högst belägna kyrka 188 m över havet.

Kyrkan ligger inom fornlämning Stenestad 36:1, som utgörs av Stenestads gamla bytomt. Stenestad är utpekad som särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen eftersom den är representativ för hur de små kyrkbyarna kom att gestaltas under 1800-talet.

Kyrkogården gränsar mot väster och söder mot beteshagar. På norrsidan går en väg med några hus och mot öster går en väg och byn ligger öster om kyrkan. I närheten ligger den gamla skolan som numera är bibliotek och används för kyrkkaffe.