Stäng fönster Svalöv kn, KÅGERÖDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Kågeröd ligger i gränsbygd mellan skog och öppet jordbrukslandskap i nordvästra Skåne vid Söderåsens sydsluttning. Genom byn rinner Vegeå.
Efter hand som socknar började etableras på 1100-talet byggdes flera kyrkor i trakten. Medeltidens befolkningsökning gav förutsättningar för en by, med flera gårdar. I åsbygden var det vanligast med spridd bebyggelse med ensamgårdar men Stenestad och Kågeröd skiljde ut sig som flergårdsbyar. Bykärnorna omgavs av odlingsmark.
Namnet Kågeröds efterled –röd antyder röjning i skogsbygden.
Kyrkan, men inte den utvidgade kyrkogården, ligger inom fornlämning Kågeröd 105:1, som utgör Kågeröds bytomt utifrån en karta från 1837 före skiftet.
1800-talets enskifte innebar att de tidigare sammanhållna miljöerna drogs isär och ersattes av en spridd gårdsbebyggelse. I spåren av en påbörjad industrialisering anlades 1886 järnvägslinjen Malmö-Billesholm med station i Kågeröd vilket utvecklade samhället. Vid förra sekelskiftet fanns i Kågeröd bland annat garveri, limkokeri och mekanisk verkstad och gästgiveri.

Knutstorps gods, med anor från 1300-talet, ligger fyra kilometer öster om Kågeröd. Godset har dominerat Kågeröd socken i äldre tider. Kågeröds kyrka var patronatskyrka till Knutstorps gods från 1560 till 1922. Slottet har ägts av bla familjerna Brahe, Thott, Ankarstierna, Chronhielm och nuvarande ägaren Wachtmeister. Tycho Brahe föddes på Knutstorp 1546. Godsets inflytande över kyrkan syns tydligt.

Idag är Kågeröd ett samhälle med cirka 1500 invånare och ett 60-tal företag. De flesta hus är enfamiljshus men det finns några få flerfamiljshus.
Kyrkan ligger mitt i byn omgiven av hus, men på lite avstånd.
Kyrkogården gränsar mot öster till en väg och ett grönområde där Vegeå rinner. Mot söder ligger den före detta prästgården från 1800-talets första hälft med tillhörande längor som numera är församlingshem och expedition. Mot väster och norr är gräsmatta innan bebyggelsen börjar. Parkering finns i öster och väster.