Stäng fönster Nässjö kn, NÄSSJÖ GAMLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Nässjö gamla kyrka ligger något upphöjd på en plan kyrkogård som inramas av en trädkrans, och kvarteren är i stor omfattning planterade med klippta häckar. Sammantaget upplevs miljön som ålderdomlig och rik på grönska. Gravkvarteren indelas med grusade gångar.

Kyrkan ligger i öppen jordbruksbygd strax väster om Nässjö stad. Intill kyrkan ligger Klockaregården, en parstuga som 1943 flyttades från Risabo kronohemman till sin nuvarande plats. Byggnaden uppfördes ursprungligen 1802 och påbyggdes med en våning 1850. Numera är ett hembygds- och skolmuseum inrymt i byggnaden. Nässjös första skola för växelundervisning inrättades i kyrkans närhet 1824 och 1942 restes ett monument över detta vilket fortfarande står på sin plats.detta. I de närmaste omgivningarna ligger flera aktiva jordbruk med lång tradition på platsen. Riksväg 31 går relativt nära söder om kyrkan, i övrigt är det en påtagligt lantlig miljö.

Kyrkan ligger något upphöjd på en kallmurad avbalkning där kyrkogården inramas av en trädkrans. Utöver detta finns spridda träd och gravkvarteren indelas med grusade gångar. Gravvårdarna inramas av låga buskage vilket sammantaget bidrar till att kyrkogården upplevs som rik på vegetation.

Sockencentret (kyrkan, kyrkogården, Klockaregården och minnesmonumentet) omfattas av bevarandeprogrammet för Nässjö kommun, kyrkan och kyrkogården skyddas av KML 4 kap.