Stäng fönster Nässjö kn, NÄSSJÖ KYRKAS (NÄSSJÖ STADSKYRKA) KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Nässjö nya kyrka ligger strax norr om Nässjö centrum. Nässjö stads framväxt är tätt sammankopplad med södra stambanans framdragande 1864. Kring den nya järnvägsstationen lades från början en stadsplan i form av ett rutnätssystem som utgick från ett torg och en esplanad framför järnvägsstationen. Nya järnvägslinjer (Oskarshamn 1874, Halmstad 1882 och Kalmar 1914) och etablering av nya industrier innebar ytterligare expansion. Idag är Nässjö en kommun med ca 30 000 invånare varav tätorten har ca 17 000 invånare. Den nya kyrkan lades i utkanten av det dåvarande centrumet och omges idag huvudsakligen av blandad bostadsbebyggelse från 1900-talet. Norr om kyrkan ligger församlingens nya församlingshem från 1997, som har direkt förbindelsegång med kyrkan under jorden.