Stäng fönster Berg kn, HACKÅS SOCKEN, Jämtland

Beskrivning
Hackås socken är mycket långsmal och sträcker sig från Storsjöns mitt till medelpadsgränsen i söder. Dess norra del präglas av kalkrik morän som uppodlats i stor utsträckning, i synnerhet längs Storsjöns södra vik och norr om sjön Näkten. I den södra delen dominerar en skogsbevuxen urbergsmorän. Några stenåldersboplatser är hittills kända. I ett kilometerbrett stråk av öppen odlingsmark längs sjöstranden finns ett 70-tal gravhögar av järnålderstyp. Högarna ligger enstaka eller 2-3 tillsammans. Flera av de byar, där högar finns utspridda över inägorna, har ålderdomliga namn. Tätorten Hackås var ursprungligen en jordbruksby som fick järnvägsförbindelse 1918. Hackåsbygden har flera småföretag inom bl.a. service, metallindustri och tältsömnad. Utpendling sker främst till Östersund och Brunflo.

Riksintresset Storsjöbygden (Z25) ingår i socknen.