Stäng fönster Kumla kn, HARDEMO KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Örebro

Beskrivning
Hardemo kyrka är belägen på en rullstensås i ett omgivande odlingslandskap. Området har en lång bebyggelsekontinuitet. I miljön kring kyrkan finns flera för ett sockencentrum karaktäristiska byggnader; prästgård f.d. ålderdomshem, sockenmagasin från 1758, Lundmarkska skolan, uppförd 1880 efter en privat donation och nu innehållande ett skolmuseum, fungerande kyrkskola från 1903, nytt daghem samt församlingshem från 1983, benämnt Sockenstugan. Norr om kyrkan finns S:t Olofs källa, till vilken många lokala sägner är knutna.

Kyrkan ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården med rik förekomst av gravfält, bevarade agrarhistoriska lämningar såsom fossila åkrar och odlingsrösen. Norr om kyrkomiljön finns Torshögen som är en av Närkes största gravhögar.

Riksintressanta kulturmiljöer i Örebro län, 1998
Esbjörnson 2000