Stäng fönster Motala kn, VARVS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Varvs socken är belägen i västra Östergötland mellan Motala och Skänninge på Vadstenaslätten. Socknen är medeltida och omnämns 1293 som Hvarf. Styra socken införlivades 1862 i Varv och namnet blev Varv-Styra. Naturen är skiftande med slätt i de västra delarna medan de östra är mer kuperade och skogsklädda. Huvudnäringarna har varit jordbruk och hantverk. Socknens största gård är Sörby, som är belägen strax norr om kyrkan. Genom socknen anlades järnvägssträckningen Linköping - Fågelsta 1897 med hållplats i Varv strax söder om den gamla kyrkplatsen. Järnvägen är numera nedlagd.

KYRKOMILJÖN
Varv-Styra nya kyrka uppfördes på ett obebyggt gärde intill landsvägen mellan Motala och Skänninge. Kyrkplatsen har aldrig utvecklats till något sockencentra, utan består förutom kyrkan endast av några f d skolbyggnader. Ett nytt skolhus uppfördes samtidigt med kyrkobyggnaden. Det kom sedermera att användas som lärarbostad, men är nu i privat ägo. En ny folkskola uppfördes 1904 och byggnadens nuvarande utseende härstammar från en ombyggnad 1930. Den används idag som församlingshem. Ytterligare en skola uppfördes på 1960-talet, men nedlades omkring år 2000. De f d prästgårdarna är belägna vid Varvs gamla kyrkplats respektive sydöst om Styras gamla kyrka.