Stäng fönster Motala kn, MOTALA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Socknen/Staden
Motala är en medeltida socken och har varit häradets tingsplats. Bland socknens större gårdar kan Bispmotala, Freberga och Lindenäs nämnas, samtliga ommnämnda under medeltiden. När Göta kanal började anläggas på 1810-talet var Motala endast en kvarn- och fiskeby. Motala har därefter vuxit fram som ett industriellt centra vid Vättern. Det var anläggandet av Göta kanal och Motala mekaniska Verkstad som gav förutsättningar för ortens framväxt till ett industriellt centra. Amiral Baltzar von Platen gav även Motala en för svenska förhållanden unik solfjädersformad stadsplan. Motala fick köpingsrättigheter 1823 och tillkomsten av järnvägen Hallsberg-Mjölby 1873 påskyndade köpingens tillväxt. Motala fick stadsrättigheter 1882.

Kyrkomiljön
Motala kyrka är centralt belägen i en sluttning mot stadsparken och Motalaviken, som är en vik av Vättern. Nordväst om kyrkan ligger Stora torget med omgivande stadsbebyggelse och söder om kyrkan finns hamnbebyggelse. Väster om kyrkan, på Sjögatan, är församlingshemmet beläget. Det invigdes 1974 och är uppfört efter ritningar av ingenjör Manne Dahlin och stadsarkitekt Ragnar Molin i Motala. Kyrkans gamla församlingshem låg på Poppelgatan. En äldre prästgårdsbyggnad från 1867 vid Drottninggatan revs i samband med att ny prästgård uppfördes på samma plats 1964. Den nya byggnaden är ritad av arkitekt Eric F Dahl i Tranås.