Stäng fönster Norberg kn, NORBERGS KOMMUN, Västmanland

Beskrivning
Norbergs kommun ligger i nordvästra delen av länet och gränsar till Dalarna i sin norra och västra del, till Fagersta kommun i sydväst samt till Sala kommun i öster.

Fram till 1647 tillhörde Norberg Dalarna men området sammanslogs därefter med Västmanland. Kommunen utgörs av ett karakteristiskt bergslagslandskap som domineras av mindre sjöar, åar, myrmark och framför allt av vida skogar som växer på kuperad terräng. I dessa trakter har skogsbruk, malmbrytning och järnhantering varit de förnämsta näringarna.

Malmfyndigheterna och gruvorna har huvudsakligen förekommit kring sjön Noren. Största delen av markinnehavet kom med tiden att övergå till bruks- och gruvbolag.

Det blygsamma jordbruket har varit begränsat till ådalar och sjöstränder. Två tydliga jordbruksbygder framträder, den ena utefter Norbergsåns dalgång mellan sjöarna Noren och Snyten, den andra följer Svartåns dalgång från Olsbenning i norr utefter sjöarna Bågen och Labodasjön fram till trakterna kring Långsjön och vidare in i Sala kommun. De är också dessa bygder som kom att bilda centrum för näringsverksamheten och de två församlingarna Norberg och Karbenning.

Bybebyggelsesamlingen som tillkommit kring Norbergs kyrka upphöjdes 1899 till municipalsamhälle. År 1952 inrättades Norbergs köping som genom sammanslagning med Karbennings församling 1971 kom att slutligen bilda nuvarande Norbergs kommun.