Stäng fönster Oxelösund kn, STJÄRNHOLMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Oxelösunds kommun är en skärgårdskommun vid Östersjön. Kommunen omfattar en halvö med småbrutet odlingslandskap, nu till stor del tätbebyggt, samt skärgård. Ortnamnet avsåg ursprungligen ett sund vid ön Oxelö i Nikolai socken. Önamnet innehåller trädbeteckningen oxel.

Oxelösund är känt från 1400-talet som ett litet fiskeläge och lotssamhälle i Nikolai socken. Genom att Grängesbergsbolaget anlade järnvägen Ludvika–Oxelösund på 1870-talet och byggde ut hamnen kom ett stations- och hamnsamhälle att utvecklas omkring 2 km från den äldre bebyggelsen. År 1897 köpte TGOJ nästan all mark där Oxelösund har växt fram. Bolaget TGOJ ägde det mesta av tomtmarken inklusive gatu- och ledningsnät fram till 1952.

Oxelösund blev municipalsamhälle 1900 och stad 1950. Den stora expansionsperioden började i mitten av 1950-talet då ett nytt stålverk växte fram. Oxelösund är ännu främst en hamn- och industristad, dominerad av Oxelösunds järnverk (SSAB).

Stjärnholms kyrka ligger i direkt anslutning till Stjärnholms herrgård, numera stiftsgård för Strängnäs stift, för vilken den också blev uppförd som gårdskyrka. Byggherre var generaltullförvaltaren Wilhelm Drakenhielm. Stjärnholms nuvarande huvudbyggnaden uppfördes på 1740-talet och har två flyglar mot gårdssidan. Förutom huvudbyggnaden finns ekonomibyggnader, bl a i form av en stor stenfyrkant från 1600-talet, idag ridskola, och en magasinsbyggnad från samma århundrade. Kyrkan ligger väl synlig från motorvägen mellan Nyköping och Oxelösund.

Nationalencyklopedin, 14. Bra Böcker. 1994.
Sörmlandsbygden 1988:2