Stäng fönster Nyköping kn, LUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Lunda kyrka är belägen i västra delen av Jönåkers samhälle, en bostads- och pendlingsort ca 20 km sydväst om Nyköping. Lunda socken består av en markant, öppen dalgångsbygd längs Kilaån med småbruten odlingsbygd i norr och skogsbygd på Kolmården i söder. Kiladalen är ett odlingslandskap med små, mestadels av skiften upplösta byar. Sockennamnet Lunda innehåller ordet lund och kan möjligen åsyfta en gammal kultplats.

I socknen finns omkring 700 fornlämningar, bl a stenåldersboplatser, 25 gravfält från järnåldern, en fornborg med husgrunder och tre runstenar.

Lunda kyrka ligger inom ett område, Kiladalen (D55) som är av riksintresse för kulturmiljövården. Sockenkyrkorna med tillhörande prästgårdar och skolor anges i värdetexten vara en viktig del i uttrycket för riksintresset.

Sydost om kyrkan ligger den tidigare prästgården Kråklunda. I övrigt är inga äldre institutionsbyggnader som har inrymt funktioner med nära anknytning till kyrkan bevarade. Församlingshemmet från 1900-talets senare del ligger nordväst om kyrkan.

Nationalencyklopedin, 12. Bra Böcker. 1993
Sörmlandsbygden 1988:2