Stäng fönster Nyköping kn, HALLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Halla är en liten socken som ligger på den Sörmländska sjöplatåns södra del. Halla kyrka ligger lågt i landskapet på ett näs mellan Yngaren och Hallbosjön. Eggardsnäs sätesgård, som låg på näset ca 0.5 mil från kyrkan, var under 1300-talet bebodd av den heliga Katarina och hennes man riddaren Eggard van Kyren. Av sätesgården finns idag bara husgrunderna kvar.

Sjöarna sänktes 1858 och den sanka marken utmed stränderna, som använts för bete och slåtter odlades upp till åker. I socknen finns lämningar från hela järnåldern, samt bronsåldern. Ortnamnet Halla innehåller en bildning till ”hall”, med betydelsen klippa eller stenhäll.

Nordväst om kyrkan har kyrkan sin f d prästgård och mangårdsbyggnad från 1747. I sydost ligger den tidigare skolan.

Halla kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D51). I värdetexten nämns Halla kyrkomiljö med f d prästgård och skola.

Nationalencyklopedin, 8. Bra Böcker. 1992.
Sörmlandsbygden 1988:2.