Stäng fönster Gnesta kn, KATTNÄS KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Kattnäs kyrkomiljö ligger på en höjd invid sjöarna Klemmingen och Frösjön. Kullen var under bronsåldern en ö invid den vattenled som ända in på tidig medeltid förband Mälaren med Östersjön. Ortnamnet Kattnäs består av djurbeteckningen katt och ordet näs, efter kyrkbyns placering på ett markerat näs.

I trakten finns talrika lämningar från både bronsålder och järnålder. Kattnäs som utvecklats till en by under medeltiden avhystes då sätesgården Södertuna bildades. Kattnäs omges idag av ett öppet odlingslandskap.

Kattnäs kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D41). Området omfattar Gåsinge–Dillnäs och en del av Frustuna–Kattnäs. I motiveringen av beslutet beskrivs området som en centralbygd sedan bronsåldern med lång bebyggelsekontinuitet i ett läsbart öppet landskap. I värdetexten nämns bland annat att områdets medeltidskyrkor är viktiga uttryck för riksintresset.

I sluttningen strax sydväst om kyrkogården ligger en parstuga med rödmålad locklistpanel. Huset är troligen från början av 1800-talet men flyttades till sin nuvarande plats 1874 för att användas som fattighus och som klockarbostad. I närheten av kyrkan ligger även fattigstugan och skolan från den tidigare kyrkbyn, båda numera i privat ägo.

Nationalencyklopedin, 10. Bra Böcker. 1993.
Sörmlandsbygden 1988:2