Stäng fönster Eskilstuna kn, HÄLLBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Området omkring Hällby består av bruten skogsbygd i väster och odlad slättbygd i öster. Idag är dessa delvis tätbebyggda. Namnet är sammansatt av ordet häll i betydelsen stenhäll eller dylikt samt ordet by i betydelsen by eller gård. År 1322 skrevs namnet Hællyby.

Inom Torshälla och Hällby, d v s Torshälla före detta stads- och landsförsamling finns över 1100 registrerade fornlämningar, varav ca 80 stycken har tagits bort. Från bronsåldern är spridda rösegravar bevarade. Huvuddelen av fornlämningarna, ca 90 %, ligger inom 32 gravfält, vilka framför allt är daterade till yngre järnåldern. Vidare finns fyra fornborgar. Vid Ekeby finns ruinen av en romansk kyrka från 1100-talet, vilken troligen nedlades under 1300-talet.

Kyrkotomten omges av en blandad villabebyggelse, ett mindre skogsparti och en väg öster om kyrkan. Församlingshemmet är uppfört norr om kyrkan.

Bohlander, L; Lindén, M & Tedenljung A-S.1993. Hällby genom tiderna. Eskilstuna.
Illerstad, L. 1990. Nya svenska kyrkor D1, Svealand. Stockholm.