Stäng fönster Skövde kn, BILLINGSSLUTTNINGEN, Västra Götaland

Beskrivning
När generalplanen över skövde lades fram 1948 hade endast en mindre del av billingesluttningen blivit bebyggd med bostadshus. Området utgjordes då ännu huvudsakligen av jordbruksmark med bebyggelse kopplad till denna..Arkitekten Fred Forbat hade i generalplanen skrivit att en lämplig ny bebyggelse kunde innehålla ett hyreshusområde, några radhus och i övrigt huvudsakligen villabebyggelse. Forbat fick också redan efter några år möjlighet att förverkliga dessa tankar i den stadsplan över Billingesluttningen som fastslogs år 1954. Planen började omedelbart byggas ut som en grannskapsenhet med hyreshus, några större villaområden och några grupper med radhus. Denna variation med flera olika bostadsformer var karakteristiska för efterkrikstidens planering och resulterade i Skövde i ett bostadsområde på Billingesluttningen som ännu äger stora estetiska kvaliteter. den stora merparten av bebyggelsen har därtill ännu inte, delvis på grund av sin ringa ålder, utsatts för några större förändringar.