Stäng fönster Skövde kn, DÄLDERNA, SKÖVDE, Västra Götaland

Beskrivning
Alldeles innan Lerdalavägen når krönet på Billingen ligger en grupp äldre faluröda stugor ovh snp ladugårdar helt nära vägen. Bebyggelsen uppstod efter laga skiftet vid 1800-talets mitt, på smala skiften som tillhörde gårdarna i Havstena by. Bebyggelsen utgörs av små boningshuspå västra och tillhörande ekonomibyggnader huvudsakligen på östra sidan av vägen. De äldre bostadshusen är mestadels avenkel-och parstugekaraktär och byggda under 1800-talets senare hällft. De flesta har moderniserats men ofta är skala och form ännu intakt. Ekonomibyggnaderna ligger i omedelbar anslutning till vägen, vilket är exempel på ett ålderdomligt byggnadsskick. Bebyggelse av detta slag i stadens periferi var inte ovanlig i slutet av 1800-taletMen är idag till största delen försvunnen.