Stäng fönster Linköping kn, VRETA KLOSTERS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Vreta är en medeltida socken. Den norra delen av socknen tillhör det område som betecknas som norra skogsbygden med Östergötlands bergslag medan den södra delen, där Vreta klosters kyrka är belägen, hör till Vadstenaslättens östligaste del. Största delen av skogsbygden utbröts år 1810 för att bilda en självständig socken, Stjärnrps socken och kapellet i det på 1650-talet uppförda Stjärnorps slott blev sockenkyrka.

Socknen är mycket fornlämningsrik och omedelbart väster om kyrkplatsen ligger två gravfält från äldre järnåldern, varav det ena sannolikt utgör landskapets största stensättning med en diameter på 32 meter. Vreta klosters stenbrott omtalas redan 1306 och kalkstenen har använts till bl a kyrko- och klosterbygget. Bland socknens större gårdar kan nämnas Kungsbro, f d biskopsgård, Brunnby och Odensfors. Häradets tingshus var beläget vid Sjögestad, där även en gästgivargård fanns. Inom socknen passerar den 1810-32 anlagda Göta kanal som är en betydelsefull turistled med slussar i Berg. Samhällena Berg och Ljungsbro har expanderat kraftigt och utgör förstäder till Linköping. Ljungsbro växte fram som ett mönstersamhälle runt chokladfabriken AB Cloetta.

KYRKOMILJÖN
Vreta klosters kyrka är belägen en knapp mil nordväst om Linköping på ett markant höjdparti med vida utblickar över slättlandskapet och sjön Roxen. Kyrkan, som är omgiven av klosterruiner och socknens administrativa byggnader, ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Väster om klosterruinerna ligger den mycket välbevarade prästgårdsanläggningen med en reveterad mangårdsbyggnad i två våningar, uppförd 1791. Bostadshuset flankeras av två ålderdomliga knuttimrade och rödfärgade flyglar. Söder om kyrkogården är f d fattighus, sockenstuga och ålderdomshem belägna. De två förstnämnda utgörs av ålderdomliga faluröda timmerhus, medan ålderdomshemmet är en reveterad byggnad med sitt nuvarande utseende från en ombyggnad på 1920- eller 1930-talet. Nordöst om kyrkan ligger flera generationers skolbyggnader, varav flera fortfarande är i bruk.

Församlingen inköpte 1954 den gamla gästgivargården Bergs Norrgård. Den om- och tillbyggdes till församlingshem efter ritningar utförda av arkitekt Erik Lundberg och tillbyggdes 1972 av byggnadsingenjör Rolf Planander i Linköping.