Stäng fönster Borås kn, RYDBOHOLMS KYRKA KYRKOMILJÖ, KINNARUMMA SN, Västra Götaland

Beskrivning
Kinnarumma socken ligger i Borås kommun i Västra Götalands län och består av två smala dalbygder längs Viskan och Häggån. I dalgångarna samlas bebyggelsen medan övriga socknen till största delen utgörs av bergig skogsmark. Under 1800-talets förra hälft växte sig textilindustrin stark i Kinnarumma socken. Exempel på detta är fabrikssamhällena Rydboholm och Viskafors. I Rydboholm, ca sex km sydväst om Borås, grundade fabrikören Sven Erikson Sveriges första mekaniska väveri år 1834. Förutom bruksmiljön intill Viskan består samhället främst av egnahems- och villaområden. Genom orten går landsvägen mellan Borås och Kinna.

Rydboholms kyrka är belägen intill en fördämning av Viskan ett stycke nordöst om industribebyggelsen där kontor, fabriksbyggnader och tjänstemannabostäder med mera ingår. Kyrkan och den kvarvarande industriella bebyggelsen ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården, med motivet att det är en tidig industriell miljö av stort kulturhistoriskt värde.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland.

Arkiv: Nationalencyklopedin. Sveriges bebyggelse - Landsbygden, Älvsborgs län. Del I. 1947.