Stäng fönster Borås kn, VISKAFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Viskafors kyrka är högt belägen på en skogig bergsrygg över samhället Viskafors, drygt tio km sydväst om Borås i Kinnarumma socken. Från kyrkan har man utsikt över Viskans dalgång och järnvägen mellan Borås och Varberg (1880), som löper söder om kyrkan. Viskafors är ett brukssamhälle som kom till på 1850-talet då en av dåtidens stora industripionjärer, Sven Erikson, förlade ett väveri och ett spinneri på platsen. Innan dess hade han i Rydboholm, några kilometer nordöst om Viskafors, grundat Sveriges första mekaniska bomullsväveri år 1834.

Samhället, som sedan textilindustrins nedgång på 1970-talet främst utgör en pendlingsort, får sin prägel av Viskan och av dalgångens bitvis ganska branta väggar. Viskafors kyrka byggdes på Rydboholmsbolagets mark i närheten av industribebyggelsen och ett litet stycke väster om kyrkan finns ett antal arbetarbostäder bevarade. För att komma till kyrkan får man ta sig genom industriområdet och upp på berget via en brant backe.