Stäng fönster Karlsborg kn, SKAGA KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Den norra delen av Undenäs socken utgörs till stor del av sjön Unden. På dennas västsida finns den skogsdominerade Skagahalvön. Alldeles väster om en mindre grusväg finns en låg kulle med kyrkplatsen. Väster om denna är Skagagården med tillhörande grusparkering och gräsplan i söder. Norr om kyrkbacken är en björkbeväxt svacka med gråstensmurar och en damm som tillhör den ovanför belägna gården Skagen. Hela området omges av barrdominerade skogar med stenig terräng.

SKAGAGÅRDEN - Manbyggnaden med sina två flyglar flyttades hit 1960 från Sätra bruk för att tjäna som lokaler för konfirmand- och konferensverksamhet. Gårdsplanen utgörs av en gräsrondell. Manbyggnaden är en timrad parstuga som fått en sentida utbyggnad i vinkel på baksidan. Fasaden är klädd med en rödfärgad locklistpanel. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. Över ingångens pardörr är en lunett. Fönstren är i övrigt små och spröjsade med vita foder. Huset rymmer matsal, sällskapsrum, kök och personalbostad. Flyglarna förefaller ha samma planlösning och tjänar som förläggning för konfirmander. Båda husen har rödfärgad locklistpanel och sadeltak täckta av tvåkupigt lertegel. Fönstren är spröjsade och har vita foder.

SKAGEN - Detta är den enda ursprungliga byggnaden på platsen och har tjänstgjort som prästgård. Tidigare var gården ett frälsehemman. Huset är en timrad parstuga från 1800-talets början med senare tillbyggd veranda. Fasadens locklistpanel är rödfärgad och de spröjsade fönstrens foder är vitmålade, liksom knutarna. Det flacka sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. På andra sidan vägen är ett uthus från 1930-talet och en jordkällare.