Stäng fönster Halmstad kn, STENINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Halland

Beskrivning
Steninge kyrkby är belägen i ett område vid berget Steningebjärs sydostsluttning mot Skintans dalgång, vid övergången mellan sluttningens varierande landskap och dalgångens öppna, flacka kustslätt.

I området återfinns ett stort antal förhistoriska lämningar, betade hagmarker, en unik löväng i öster och ett välbevarat, typiskt halländskt kustlandskap med betade strandängar etc.

Steninge kyrka är belägen centralt i byn. Bebyggelsen är koncentrerad främst till en äldre, norrgående vägsträckning norr om kyrkan, och utgörs av fastigheterna Steninge och Linnesgård.

Den yngre vägen genom området löper från kyrkan till kusten och anlades efter första världskriget. Bebyggelsen härstammar främst från 1800-talet. Invid kyrkan ligger prästlönebostället och i närområdet återfinns även två skolbyggnader uppförda under 1900-talet.