Stäng fönster Hjo kn, SVÄRTANS KAPELL KYRKOMILJÖ, GREBBAN SN, Västra Götaland

Beskrivning
Kapellet är beläget i den norra delen av det lilla samhället Grebban som ligger längs en nord-sydlig bygata i den svaga sluttningen från odlingsmarkerna ner mot Hjo strax väster om väg 195. Kapellet ligger en bit öster om bygatan, i kanten av den talldunge som avgränsar samhället från landsvägen. På samma sida gatan ligger strax åt nordväst bygdegården och i vinkel mot denna skolan. På motsatta sida gatan ligger en äldre skola. I söder rinner Hjoån där ett par industrier växte fram kring sekelskiftet 1900. Här fanns även järnvägsanhalt. Bebyggelsen som ligger längs bygatan präglas av det tidiga 1900-talets egnahem.

BYGDEGÅRD - Bygdegården är en rektangulär byggnad i 1 ½ - plan med rödfärgad locklistpanel och sadeltak med tvåkupigt lertegel. På långsidorna är höga fönster med korspost. Huset är troligen uppfört under 1930-talet.

F.D. SKOLA - Den gamla skolan är en rektangulär byggnad i 1 ½ - plan med rödfärgad locklistpanel och vitmålad veranda. Sadeltaket täcks av korrugerad plåt och har två lunettkupor. Fönstren har korspost. Byggnaden uppfördes under 1800-talets andra hälft och är numera lärarbostad.

SKOLA - Skolan är en rektangulär byggnad uppförd av gult tegel i 1 ½ - plan. Sadeltaket har valmade spetsar och täcks av tvåkupigt lertegel. De stickbågiga fönstren har korspost. Skolan uppfördes under 1920-talet.