Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION TORNEDALENS ODLINGSBYGD, Norrbotten

Beskrivning
Regionen utgör kärnan i ett kulturområde som avgränsas genom utbredningen av Tornedalsfinskan. Gränsen går vid kusten mellan Sangis och Säjvis. Utefter Torneå älv har vi kanske Norrbottens mest särpräglade älvdalslandskap. Tillsammans med Kalix älv, Piteälven och Vindelälven intar den en unik position i Europa genom att vattenkraften inte byggts ut. Vattenståndsvariationerna i dessa älvar påverkar floddalarnas uppodling, vegetation och bebyggelselägen. På många håll är dalgången bred och väl uppodlad med inslag av drivhusodling av grönsaker. En omfattande agrar bebyggelse återfinns här, ofta i form av ensamgårdar i traditionella särägosystem med husen lokaliserade som radbyar på levéer och strandvallar. Ett karaktärsdrag är de många ängsladorna och rundlogarna. De vanligtvis stora tätorterna intar nyckellägen för kommunikationerna.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.