Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION NORDÖSTRA SMÅLAND, Kalmar

Beskrivning
Området ligger såväl över som under högsta kustlinjen, som här ligger mellan 120 och 150 m ö.h. Särskilt i norr förekommer stora relativa höjdskillnader. Låg uppodlingsgrad med små byar eller ensamgårdar, omgivna av kultiverad lövvegetation (hamling). På en del håll kan emellertid större byar förekomma, ibland med reglerade, geometriskt regelbundna tomter - ett 1700-talsfenomen.

I Emådalen förekommer vidsträckta åker- och ängsmarker, de senare i nära förening med huvudåns och biflodernas meandersystem. På ömse sidor om dalgången förekommer medeltida kolonisationsbygd med typiska ortnamn som innehåller ändelser på -rum, -ryd och -måla. Få och små städer finns som fungerar som centralorter. Vimmerby har ett välbevarad förindustriell stadskärna.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.