Stäng fönster Mellerud kn, MELLERUDS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Melleruds kapell och församlingshem är beläget centralt i Melleruds samhälle, tätorten i Holms medeltida socken. Holm utgör ett gränsområde mellan den utpräglade slättbygden, Dalboslätten i sydöstra Dalsland och landskapets skogsbygder i nordväst. Socknens centrala delar ligger på slätten medan skogsområden finns i norr och längs Vänerkusten. Skyddade hamnlägen vid Vänern och den ändmorän som sträcker sig i nordvästlig-sydostlig riktning genom Dalsland var tidigt av betydelse för områdets kommunikationer. Genom Holm och Mellerud passerar också Dalslands viktigaste väg, gamla landsvägen Vänersborg-Åmål, nuvarande riksväg 45.

I socknens södra del, ca tre km söder om Holms kyrka, kom från slutet av 1800-talet Melleruds samhälle att växa fram. Utgångspunkten var ett mindre handelssamhälle som bildats kring gästgiveriet, posten och tinget som inrättats på 1600-talet i anslutning till de vägar som möttes här. I slutet av 1800-talet blev Mellerud även en knutpunkt för järnvägen. På 1870-talet anlades Bergslagsbanan, Göteborg-Falun och några år senare byggdes Dalslands Järnväg, DJ mellan Fredrikshald i Norge och Sunnanå hamn vid Vänern, ett par km öster om Mellerud. DJ:s lokstall och verkstäder placerades i Mellerud. 1928 tillkom också Dal-Västra Värmlands Järnväg 1928, som trafikerade sträckan Arvika-Årjäng - Mellerud. Den reguljära järnvägstrafik som i dag passerar Mellerud är Göteborg- Karlstad, en del av gamla Bergslagsbanan. Kring järnvägen växte ett stationssamhälle fram och 1908 blev Mellerud köping. 1952 sammanlades landsbygdssocknarna Holm och Järn med köpingen. I kyrkligt hänseende tillhör Mellerud Holms socken som tillsammans med Järn, Bolstad, Erikstad och Grinstads socknar utgör Holms pastorat. Församlingens huvudkyrka med begravningsplats är Holms kyrka på den medeltida kyrkplatsen. Förutom församlingshemmet med kapell finns inne i samhället en pastorsexpedition och en kyrkoherdebostad från 1950-talet.

LITTERATUR, RAPPORTER: Bäckner Axel , Melleruds kapell och församlingshem, i Karlstads stifts julbok 1932 / Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Engvall Bror, Mellerud, från gästgiveri till järvägsknut, Mellerud 1975 / Runelid Effe: Dalslands kyrkor, 1984. / Kulturhistorisk byggnadsinventering 29, Melleruds kommun, Melleruds tätort, Holms socken, Stiftelsen Älvsborgs länsmuseum, Vänersborg 1982.