Stäng fönster Töreboda kn, ÄLGARÅS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÄLGARÅS KYRKA- Älgarås socken, ca 15 km norr om Töreboda och 7 km söder om Hova, är belägen utmed en mindre landsväg mot Undenäs. Ca 1 km västerut passerar väg 200 mellan Hova och Töreboda - Skövde och ytterligare ca 4 km västerut skär E20 genom socknen. I öster finns sjön Unden. 1205 besegrade på denna plats kung Sverker d.y. Karlsson Erik Knutsson, som fick fly till Norge.

Älgarås stationssamhälle med sina bostadshus, ålderdomshem mm, är huvudsakligen beläget på båda sidor av landsvägen/huvudgatan. Mitt i samhället passerar västra stambanan, invigd 1859, via en järnvägsbro över vägen.

Älgarås kyrka ligger längst söderut i nuvarande samhälle och omges i söder, öster och nordväst av odlingsmark. Kyrkan och den i norr angränsande före detta prästgården är belägna på krönet av en nord-sydligt orienterad ås. Utmed västra kyrkogårdsmuren passerar Undenäsvägen. Utmed denna, på motsatt sida, är en parkeringsficka. En liten körväg utmed norra kyrkogårdsmuren leder till en annan, asfalterad parkeringsplats i nordöst. Här ligger även två ekonomibyggnader.

EKONOMIBYGGNADER - Den östra, något större ekonomibyggnaden från 1995, innehåller bland annat redskapsbod och garage, medan den västligaste, från 2005, innehåller bland annat övervakningsutrustning. Båda är klädda med röd träpanel och täcks av sadeltak med tvåkupigt lertegel.

FÖRE DETTA PRÄSTGÅRD - Den stora prästgården är uppförd på 1800-talet i två våningar. Den har röd stående träpanel, vita snickerier, högt placerade lunettfönster och brutet sadeltak. En veranda har tillkommit senare.