Stäng fönster Tranemo kn, LÄNGHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Tranemo kommun är en utpräglad skogsbygd och Länghems socken, belägen vid sjön Yttre Åsunden, utgör ett av kommunens få områden med sammanhängande jordbruksbebyggelse. Den öppna jordbruksbebyggelsen är samlad i strand- och höjdlägen och omgärdas av en mossrik skogsbygd. Av fornlämningarna att döma har trakten har varit befolkad sedan stenåldern.

Länghems kyrka ligger på plan mark i utkanten av samhället. I norr är kyrkan omgiven av yngre villabebyggelse och i öster av öppen odlingsmark. Miljön kring kyrkan utgör ett äldre sockencentrum. Väster om kyrkan ligger, förutom en asfalterad parkeringsplats, församlingshem och pastorsexpedition inrymt i en envånig byggnad med fasader av gulmålad lockpanel och sadeltak med tvåkupigt lertegel. Sydväst om kyrkan ligger en äldre skolbyggnad med gulmålade träfasader och tegeltäckt sadeltak.

Prästgården är belägen ca 200 m söder om kyrkan. I de närmaste omgivningarna finns också den gamla kyrkogården, belägen ca 200 m sydost om den nuvarande kyrkan. På denna kyrkogård var en medeltida kyrka belägen och här finns ett gravkapell för ätterna Sparre och Stenbock, knutna till Torpa stenhus beläget ca 6 km norr härom.