Stäng fönster Mark kn, SURTEBY KYRKA KYRKOMILJÖ, SURTEBY-KATTUNGA SN, Västra Götaland

Beskrivning
SURTEBY KYRKA ligger ca 13 km sydväst om Kinna i Surteby-Kattunga socken, som bildades 1926 då Surteby och Kattunga socknar slogs ihop. Kattunga medeltida kyrka är idag en ruin. Surteby kyrka är belägen i höjdläge längs östra sluttningen vid Surtans breda dalgång i ett öppet jordbrukslandskap. Sydväst om kyrkan ligger prästgården med flyglar och på andra sidan vägen upp mot kyrkan ligger ett arrendatorsboställe med ekonomibyggnader. Här ligger även det välbevarade sockenmagasinet som eventuellt kan härstamma från 1700-talet. Prästgården låg ursprungligen strax öster om kyrkoanläggningen men flyttades till sitt nuvarande läge efter en brand år 1858. Den norra flygeln kunde emellertid bevaras och flyttas med till den nya placeringen. Tillsammans med kyrkan och kyrkogården bildar prästgården och dess flyglar, arrendatorsbostället samt sockenmagasinet en avgränsad bebyggelsemiljö på dalgångens sluttning.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland

Arkiv: Antikvarisk-topografiska arkivet, Borås museums arkiv och Regionmuseum Västra Götalands arkiv