Stäng fönster Borås kn, S:TA BIRGITTAS GRIFTEGÅRD OCH BIRGITTAS KAPELL, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
S:ta Birgittas griftegård med gravkapell i Caroli församling är centralt belägen i Borås i stadsdelen Göta, angränsande i öster till stadsdelen Druvefors. Begravningsplatsen omges av Kyrkogårdsgatan i norr, Götagatan i väster, Alvestagatan i söder, som går parallellt med järnvägen, och ån Viskan i öster. Bebyggelsen som inramar området består i söder och väster av representativa villor från 1910-20-talen. De uppfördes främst till högre befäl vid det då nyuppförda regementet i staden, och området är utvalt som en värdefull kulturmiljö i Borås kommun. Åt norr och öster finns flerfamiljshus från 1950-60-talet. I norr brusar trafiken från Öst-Västleden, som skär genom Borås, och mellan den och Kyrkogårdsgatan ligger industribyggnader från 1880-1960-talen. Här växte Borås teko-industri fram. Textilmuseet är inrymt i före detta Åkerlunds bomullsspinneri i nordöst. Industriområdet är också utpekat som en av kommunens värdefulla kulturmiljöer. I kapellets närhet finns ytterligare tegelbyggnader i liknande nygotik, som troligen har varit transformatorstationer.