Stäng fönster Tidaholm kn, BALTAKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Baltaks socken utgörs av en uppodlad slättbygd kring ån Tidan med angränsande skogsbygder i öster och väster. Invid bron i Madängsholm finns kommunens enda runsten. Fallen i Tidan har utnyttjats för kvarnar, sågar och industrier under lång tid. I Madängsholm växte en tätort upp kring en textilindustri och stationsbyggnad vid sekelskiftet. Den medeltida kyrkbyn ligger centralt i socknen vid Tidans västra strand. Fornlämningar tyder på en bosättning från i alla fall järnålder. Den tornlösa romanska sockenkyrkan var uppförd av sandstenskvadrar och revs 1839. Nuvarande kyrka ligger ett par kilometer åt sydost på andra sidan ån. Norr om denna finns viss egnahemsbebyggelse från 1920-40-talen. Allt är samlat kring den lilla landsvägen mellan Madängsholm och Baltak på gränsen mellan dalgångens åkerlandskap och skogarna i öster. Kyrka och kyrkogård är belägna på östra sidan om vägen. På motsatt sida ligger åt nordväst ett församlingshem.

FÖRSAMLINGSHEM - Den sentida byggnaden i ett plan har utbyggnad i vinkel och är klädd med beige locklistpanel. Dess sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel.