Stäng fönster Eda kn, EDA KYRKORS KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Eda socken ligger i västra Värmlands gränstrakter mot Norge och består av relativt begränsade dalgångsbygder vid Vrångsälven och Bysjön samt vidsträckta skogsmarker. Ett tiotal spridda forntida gravar finns men församlingen som helhet torde ha koloniserats först under medeltiden. Socknen omnämns första gången 1225 i samband med att den norske kungen Håkon Håkansson krigståg. Skatteboken från 1503 lämnar uppgifter om att 17 hemman brukades och var skattlagda. Från senare tid märks en serie skansar vid riksvägen, anlagda från 1600-talet fram till 1945 samt det så kallade fredsmonumentet vid riksgränsen. Bygden har många gränshistoriska minnesmärken bland annat fredsmonumentet i Morokulien, som restes 1914 och Eda Skans som var en av de mest betydelsefulla försvarsanläggningarna i krigen mot Norge. Trakten är även känd från den tiden då Eda Glasbruk var i drift och industrin har satt sin prägel på socknen. Tidigt fanns här järnbruk i Charlottenberg, Noreborg och Helgeboda. Idag finns fyra tätorter; Charlottenberg, Eda glasbruk, Koppom och Åmotfors med industriell verksamhet och handel.

Eda blev eget pastorat 1877. Sockenkyrkan ligger inte i någon av tätorterna, utan mellan två av dem, Charlottenberg och Åmotfors, direkt söder om väg 61. I Åmotfors uppfördes 1961 en modern kyrka och i Charlottenberg finns en klockstapel sedan 1957. Sedan 1963 tillhör även Lersjöns kapell Eda församling. Sockenkyrkan i Karl Johan-stil är ritad av Axel Nyström och invigdes 1841. Dess troligen medeltida föregångare av trä låg cirka 600 meter längre söderut, i Nolby. Från denna kyrka har en altaruppsats och en predikstol från 1600-talet samt en medeltida dopfunt flyttats in i den nya kyrkan.

I kyrkoanläggningen finns ett bårhus söder om kyrkan. Norrr om kyrkan finns dessutom fd sockenstugan med kyrkvaktmästarbostad, numera med kyrkogårdsexpedition och personalutrymmen, nybyggt långsträckt församlingshem och ekonomibyggnader.

ARKIV OCH LITTERATUR: Eda kyrka och församling, C B Noreen. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Eda kyrka. / ATA Stockholm, Eda kyrka.