Stäng fönster Skövde kn, HAGELBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HAGELBERGS KYRKA är belägen i Hagelbergs socken strax sydöst om Skövde tätort. Socknen består av delvis uppodlad mark samt i söder av skog. Flera mindre vattendrag rinner igenom socknen. Den enda större gården, Ullstorp, revs på 1970-talet. Hagelbergs kyrka ligger ca en km nordost om det tidigare dominerande godset Klagstorp i Norra Kyrketorp, vilket på senare tid har tagits för militära ändamål. Även kyrkan ingår i ett militärt övningsfält, varför omgivande bebyggelse i stort sett utplånats. Hagelbergs kyrka är belägen på en höjd mellan två djupa bäckraviner och omges av betesmark, i väster avbruten av en skogsridå. Landsvägen från Klagstorp leder till kyrkogården från söder och följer östra kyrkogårdsmuren för att härefter vrida mer mot väster. Väster om kyrkogården finns på båda sidor av vägen parkeringsfickor. Ett par kilometer sydöst om kyrkan finns Hagelbergs nya kyrkogård med en klockstapel från 1937.

EKONOMIBYGGNAD - På en gräsbevuxen öppen yta norr om kyrkan ligger en mindre byggnad med gaveln vänd mot kyrkan. Byggnaden från 1984, vilken inrymmer personalutrymmen och redskapsbod, har två våningar. Den är klädd med rödmålad panel och har vitmålade, spröjsade fönster. Byggnadens sadeltak är täckt med tvåkupiga betongpannor. I byggnaden inryms rester av ett kyrkstall från 1923.