Stäng fönster Töreboda kn, BEATEBERG KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BEATEBERGS KYRKA - Beatebergs socken ligger invid sjön Viken ca 25 km sydöst om Töreboda. Socknens östra del domineras av barrskog med mindre åkerområden, men i västra delen är mer öppet. Godset Ryholm tre km sydväst om kyrkbyn har haft stort inflytande över bygden. Mellan ca 1690 och 1758 låg kyrkans föregångare i den s.k. Rya-byn vid Ryholm. Rudha kyrka eller Rudha kapell var byggt vid mitten av 1600-talet. 1758 flyttades kyrkan /kapellet till nuvarande kyrkplats, där det stod fram till nuvarande kyrkas uppbyggnad.
Förutom jord- och skogsbruk har här funnits sågverk, tegelbruk, mejerier och handelsträdgård. Beatebergs kyrka är naturskönt belägen i nedre delen av västsluttningen mot Viken och med milsvid utsikt. Kyrkan ligger mitt i en by utmed den nord - sydligt orienterade landsvägen. Norr om kyrkogården är ett smalt parkområde med lekplats och norr om detta går en körväg mot Abberud, beläget 2 km mot öster. Högre upp i sluttningen ligger några villor. Närmast omges kyrkogården i öster av en före detta prästgård och i söder av ett före detta komministerboställe. I byn ingår även en före detta skola från 1883 och lärarbostad från 1905. Nordöst om kyrkogården ligger ett bårhus och en ekonomibyggnad.
KOMMINISTERBOSTÄLLE - Byggnaden uppfördes troligen samtidigt som kyrkan, dvs 1877 och har även använts som sockenstuga. Den är klädd med gul locklistpanel och har takkupa och veranda. I trädgården ligger även en flygelbyggnad med veranda och rödmålad panel.
PRÄSTGÅRD - Den stora byggnaden, uppförd 1923, är klädd med rödmålad träpanel och har högt, brutet tak samt veranda. Till huset hör ett par rödmålade ekonomibyggnader, troligen sent 1800-tal.
BÅRHUS - Bårhuset är spritputsat och vitmålat och täcks av sadeltak med tegel. I väster är en brun pardörr med liggande panel och över denna ett genombrutet kors. Bårhuset från 1930 är ritat av Allan Berglund.
EKONOMIBYGGNAD - Bygganden, troligen från tidigt 1900-tal, har slät, rödmålad panel och tegeltäckt sadeltak. Byggnaden innehåller bland annat toalett.