Stäng fönster Kinda kn, OPPEBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Oppeby är en medeltida socken och omnämns år 1300 som Uppeby. Socknen är belägen i länets sydöstra del och gränsar i öster mot Kalmar län. De västra delarna tillhör det ädellövskogsområde som sträcker sig söder om Linköping ner genom Stångådalen och socknens östra del tillhör södra Östergötlands skogsbygd. Näringarna har varit skogsbruk, åkerbruk, boskapsskötsel samt något fiske, då det finns gott om sjöar inom socknen. Socknen är fornlämningsrik, med bl a två fornborgar och ett stort järnåldersgravfält vid Gumhem. Vid Drabo har sedan lång tid tillbaka funnits en hälsokälla. År 1872 startades en ordnad brunnsrörelse, men intresset svalnade redan på 1890-talet. I Östergötlands läns kalender för år 1872 uppges det att det i socknen då fanns fyra sågar, tre kvarnar, ett garveri och ett bränneri. Socknens största gård är Stjärneviks säteri, som är beläget strax öster om kyrkan. Den finns omnämnd redan på medeltiden och har under senare tider bl a ägts av släkterna Stiernfeldt, Koskull, Breitholtz och Pauli, varav den senare testamenterade gården till Riddarhuset.

Kyrkomiljön
Kyrkan är högt belägen med vid utsikt över ett öppet dal- och sjölandskap. Förutom den f d kyrkskolan saknas bebyggelse i direkt anslutning till kyrkan. Kyrkskolan är uppförd av trä 1909 med gulmålad panelad fasad. Den tidigare skolan och fattighuset, som var uppfört 1878, brann ner 1908. Norr om skolan finns en uthusbyggnad i skiftesverk, som enligt uppgift varit klockarens ladugård. Vägen mot Västra Eneby passerade förr kyrkbacken. Den f d prästgården är belägen vid Väsby några kilometer sydväst om kyrkan.