Stäng fönster Kinda kn, HYCKLINGE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Hycklinge är en medeltida socken. Socknen är belägen i länets södra del och tillhör södra Östergötlands skogsbygd och gränsar i söder och öster till Kalmar län. Inom socknen finns ett flertal sjöar däribland Åsunden. Huvudnäringarna har varit åker och skogsbruk. En av de mest betydande industrierna har Hults tegelbruk varit. I socknen har det funnits ett säteri, Gröninge. Kila by har fått mycket uppmärksamhet genom professor Sigurd Erixons dokumentation av byggnaderna och miljön.

KYRKOMILJÖN
Hycklinge kyrka är belägen ca 15 km sydöst om Kisa vid sjön Åsunden. Den ligger på en höjd i samhället, som består av villor och radhus. Den f d skolan ligger på kyrkbacken väster om kyrkan. Den utgörs av en mycket välbevarad reveterad byggnad uppförd på 1860-talet och används nu som församlingshem. Det f d fattighuset ligger i vinkel till skolan och har även använts som småskola. Det är en tvåvånings timrad byggnad från 1700-talet med rödfärgade fasader under högt brutet tak. Norr om kyrkan finns en f d prästgård, uppförd som privatbostad på 1910-talet samt ett nyare skolområde.