Stäng fönster Mjölby kn, ÖSTRA TOLLSTADS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Östra Tollstad är en medeltida socken och nämns 1315 Tollstada samt 1382 Tholfstada. Socknen ligger i övergångsbygden mellan östgötaslätten och den södra skogsbygden. Framför allt i socknens norra del finns flera fornlämningar, bl a stora kvadratiska stensättningar. Ca 700 m nordnordost om kyrkan ligger Klockargårdens gravfält med gravläggningar från tiden runt Kristi födelse t o m vikingatid, under ca 1000 år. Från söder till norr rinner Lillån och södra delen av socknen kallas "övre" och norra delen kallas "nedre". I nordväst gränsar Östra Tollstad till Mantorps samhälle. Det finns bara en egentlig storgård, Braxstad. Bebyggelsen domineras av byar och utskiftade gårdar. En del torpbebyggelse finns kvar och under senare decennier har en del villor byggts. Socknen är präglad av jord- och skogsbruk. Enligt "Östergötlands läns kalender 1872" fanns det då tre kvarnar, en såg, ett tegelbruk och ett ångbränneri i socknen. Tegelbruket fanns i Braxstad och ångbränneriet i Hyppinge.

KYRKOMILJÖN
Östra Tollstad kyrka ligger på en höjd väster om landsvägen mellan Mantorp och Västra Harg. Utmed landsvägen ligger ett äldre torp och blandad bebyggelse från senare delen av 1800-talet, fram till idag, bl a ett par f d affärer. Norr om kyrkan, i anslutning till kyrkogården (och den medeltida kyrkans läge) ligger den f d kyrkskolan och ålderdomshemmet. Skolan, som nu är bygdegård, stod färdig 1878. Den är en putsad, gulfärgad byggnad i 1½ våning med en envånig länga som byggdes på 1950-talet. Det f d ålderdomshemmet Vilstad uppfördes 1879 som privatbostad och är en putsad, vit, byggnad i 1½ våning med en sentida tillbyggnad. Från 1920-talet var här ålderdomshem men är nu åter privatbostad. Öster om kyrkogården ligger den f d prästgården vars bostadshus byggdes på 1940-talet och norr därom ligger lönebostället. Från nuvarande kyrkan till kyrkogården går en grusad björkallé, med församlingshemmet och f d ålderdomshemmet öster om allén. Församlingshemmet byggdes 1981 och är en envånig byggnad med fasaderna klädda med en ljust grå locklistpanel och det valmade sadeltaket är täckt med mörkt röda betongpannor. Norr om kyrkan och väster om björkallén finns parkeringsplats och åkermark. Tidigare har det gått en kyrkväg mellan Östra Tollstad och grannsocknen Sya. Den utgick från kullen väster om åkermarken och gick vidare västerut genom Tollstad by.