Stäng fönster Mjölby kn, VÄDERSTADS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Väderstad är en medeltida socken och omnämns under 1300- och 1400-talen som Waederstadh och Waedhirstad. Den är belägen i västra Östergötland mellan orterna Ödeshög och Mjölby. Harstad och Väderstad församlingar uppförde en gemensam kyrka, som invigdes 1840. Harstad församling uppgick dock först 1892 i Väderstad. Socknen tillhör naturgeografiskt det område som brukar betecknas som Övergångsbygden, d v s zonen mellan Vadstenaslätten i norr och Sydsvenska höglandet. Jordbruk har varit huvudnäringen. Bebyggelsen har framför allt varit samlad i byar, bland de större gårdarna kan bl a Stora Vahlby nämnas. Den numer nedlagda järnvägen mellan Mjölby och Hästholmen öppnade för trafik 1910 med station i Väderstad.

KYRKOMILJÖN
I samband med att den nya kyrkan uppfördes utvecklades den nya kyrkplatsen till socknens centrum. Här fanns redan ett vägskäl där vägarna mellan Mjölby - Ödeshög och Vadstena - Boxholm möttes. Sydväst om kyrkan finns flera generationers skolbyggnader. Vid järnvägens tillkomst 1910 uppfördes ett stationshus väster om kyrkan och samhället började utvecklas till en mindre tätort. Industrier som bl a mejeri och kvarn anlades. Väderstad har kvar sin prägel som stations- och mindre industrisamhälle med putsade flerbostadshus med "stadskaraktär" och bl a silotorn i betong. Den f d prästgården och lönebostället ligger kvar vid Väderstads ödekyrkogård.