Stäng fönster Mjölby kn, VALLERSTAD, Östergötland

SOCKNEN
Vallerstad är en medeltida sockenbildning och omnämns på 1300-talet som Walderstadh.
Vallerstad är en utpräglad jordbrukssocken och hör naturgeografiskt till det område som betecknas Vadstenaslätten. Bland de större gårdarna kan Götevid och Hassla nämnas. Vid Lundsbacke, 1,5 km nordöst om kyrkan, finns ett imponerande gravfält från järnåldern med 175 registrerade fornlämningar. Dessa består i huvudsak av runda stensättningar och resta stenar. En runsten fanns inmurad i den gamla kyrkans sakristievägg, men försvann vid nybyggnationen på 1830-talet. Enligt samtida källor lär den ha använts "som bindesten öfver södra kyrkodörren."

KYRKOMILJÖN
Vallerstad är belägen i ett öppet odlingslandskap ca 5 km nordöst om Skänninge.
Vallerstads by laga skiftades på 1830-talet. Av byn återstår fyra gårdar, varav två ligger kvar på ursprunglig plats söder om kyrkan och landsvägen. Sydöst om kyrkan är det f d ålderdomshemmet bevarat, Valltorp, uppfört på 1870-talet med putsade fasader. Den f d prästgården är belägen ca 2 km söder om kyrkan.