Stäng fönster Mjölby kn, SYA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Sya är en medeltida socken och 1382 omtalas "Syio skogh". På kyrkogården står en del av en runsten och vid gamla riksvägen söder om kyrkan finns ytterligare en runsten. Runstenarna, liksom mindre gravfält, enstaka gravar och hålvägar ca 1-1½ km söder och sydöst om kyrkan, visar på traktens långa kontinuitet för bosättning. Invid landsvägen till Västra Harg ligger Pilkällan, enligt traditionen en s k midsommarkälla som kan ses som en typ av offerkälla eller en källa där vattnet ansågs helande. Under 1900-talet förekom det att man träffades runt en sådan källa just vid midsommar för dans och lekar. Arealmässigt är Sya en relativt liten socken. I norr går gränsen delvis i Svartån. Terrängen är flack i socknens norra del och mer kuperad i söder, där slättlandskapet går över i skogsbygd. Tidigare var åkerbruk med boskapsskötsel den viktigaste näringsgrenen. Den enda större gården är Sya gård, som ligger strax norr om kyrkan. Bebyggelsen i övrigt består huvudsakligen av jordbruksbebyggelse samlad i byar, t ex Päpplinge och Hydinge, eller som ensamliggande gårdar och mindre torp. I socknens södra del finns flera småjordbruk tillkomna på initiativ av Föreningen Sya Egna Hem u.p.a. som grundades 1895. Söder om kyrkan går gamla riksvägen och östra stambanan. Kring Sya station har ett mindre stationssamhälle vuxit upp. Söder om den gamla riksvägen ligger den f d tingsbyggnaden med flygelbyggnader och häkte. Här hölls tingsförhandlingar för Vifolka härad från mitten av 1800-talet till 1920-talet. Senare användes byggnaderna till skollokaler.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan med omgivande kyrkogård ligger öster om stationssamhället Sya och är skild från samhället genom Svartån som rinner väster om kyrkan. I väster och nordväst sluttar marken ner mot ån. Omgivningarna är svagt kuperade och utgörs till stor del av åkermark. Norr om kyrkogården finns ett sankt markparti och Sya gård, som är en stor gårdsanläggning med byggnader från början av 1880-talet. Närmast kyrkan ligger en nyuppförd villa. Kyrkan och Sya gård har delvis gemensam uppfartsallé. Söder om kyrkogården finns en asfalterad parkeringsyta, det f d ålderdomshemmet som nu är ombyggt till bostäder samt församlingshemmet. Det nuvarande församlingshemmet har tidigare varit skola och uppfördes under 1800-talet. Fasaderna är putsade och gulfärgade. Väster om kyrkogården ligger ett uthus med bl a personalrum.